Homepage > Scholarships > First-hand experience > State University of New York at Oswego (Ivana Ćosić)

Stipendisti

State University of New York at Oswego (Ivana Ćosić)

Institucija: State University of New York - Oswego, SAD
Stipendija: Undergraduate Exchange Program, 2002/2003
Piše: Ivana Ćosić, dodiplomska stipendistica

Iskustvo prijavnog procesa 
Prijavni proces prošao je ugodno. Jedina stresna stvar bila je ta da su i interview i TOEFL test i pisanje eseja bili u istom danu, ali na kraju nije bilo jako strašno. Bila sam i malo nervozna oko svog znanja engleskog jezika, ali su ispitivači bili fer, pa je i moja nervoza brzo splasnula.

Akademsko iskustvo
U tih godinu dana na faksu u SAD-u naučila sam više nego u 4 godine na faksu u Zagrebu. Zašto? Zato što sam imala puno bolji pristup literaturi i profesore koji su mi pomogli da svoje talenate i afinitete iskoristim na najoptimalniji način. Kad sam se vratila u Hrvatsku, imala sam problema s prilagodbom na naš jednoobrazni način školovanja.

Osobno iskustvo
Ludo i nezaboravno. Mnogo sam putovala i upoznala zanimljive osobe, koje nikad neću zaboraviti. Isto tako sam jako dobro upoznala samu sebe.

Financijsko iskustvo
Novaca je bilo dovoljno – mama i tata su malo pomogli, ali ja sam i radila na campusu kako bih si mogla priuštiti putovanja, laptop i slične stvari.

Smještaj
Smještaj je bio na kampusu, dvorane za predavanja su mi bile udaljene max. 3 minute. Imala sam odličnu cimericu (Amerikanku), hranili smo se u menzi (hrana je kao u hrvatskim menzama, samo je malo «umjetna»). Što se tiče dodatnih sadržaja moram reći da je na repertoaru bilo premalo kvalitetnih filmova i predstava – valjda za njih nije postojao toliki interes... Inače na kampusu ima mnogo različitih udruga u koje se studenti mogu uključiti – od Amnesty Internationala do Rainbow Allienca.

Ostala iskustva
Jako mi je bilo važno upoznati druge kulture – bilo da se radilo o različitim etničkim skupinama u SAD-u ili o stranim studentima (iz Japana, Indije, Meksika i sl.). Uživala sam u pronalaženju razlika i zajedničkih nazivnika, komunikaciji i suradnji s pripadnicima drugih kultura – iako nije uvijek bilo jednostavno. Mislim da je to (uz akademsko iskustvo) najvažniji aspekt mog boravka u SAD-u.Additional materials:
Pogled na kampus iz zraka (34 kb)

 

 

Visit www.ceu.hu