Homepage > Scholarships > First-hand experience > Università degli Studi di Padova (Ivana Veić)

Stipendisti

Università degli Studi di Padova (Ivana Veić)

Institucija: Università degli Studi di Padova, Corso di studio in Biologia molecolare, Laurea triennale in Biologia molecolare (dodiplomski studij molekularne biologije)
Piše: Ivana Veić

Iskustvo prijavnog procesa
Kad sam počela razmišljati o odlasku u Italiju otišla sam do talijanskog konzulata u Splitu i tamo su mi dali potrebne informacije u vezi dokumentacije. Ukoliko već znate talijanski jezik najbolje je da odete na ovu stranicu na kojoj je sve lijepo objašnjeno http://www.unipd.it/studenti/stranieri/index.htm (stranica postoji i na engleskom jeziku). U konzulatu vam daju list papira na kojem piše sva potrebna dokumentacija od škole ili fakulteta (u slučaju da želite upisati magisterij), sve to treba prevesti i ovjeriti na sudu, treba vam još uz to i potvrda od banke da se možete financijski uzdržavati (oko 4.500 eura) te potvrda od doktora da ste psihički zdrava osoba.

U mom slučaju kad sam pitala za dom i stipendiju rečeno mi je da se ne može dobiti s obzirom da se upisujem na prvu godinu, ali to nije uopće istina jer sam oboje dobila. Trenutno se ne mogu sjetiti dokumentacije i toga, ali mislim da je ista dokumentacija gore navedena plus potvrda od porezne uprave (primanja od roditelja), te sa suda se uzima potvrda o stanovanju i kvadraturi stana (vlasnički list) i stato di famiglia (članovi obitelji).

Jednom kad ste poslali sve dokumente i kad krenu rokovi upisa treba se prvo polagati ispit iz jezika . To je uglavnom usmeni razgovor s nekim od profesora gdje vas pitaju općenite stvari o vašim razlozima zbog kojih ste došli i stvarno nije problem to proći jer ja osobno nisam uopće znala jezik kad sam došla, već sam napravila jednomjesečni tečaj u jednoj školi i naučila osnovne stvari. Nakon toga slijedi prijemni ispit u kojem su pitanja na zaokruživanje iz biologije, kemije, fizike, matematike, logike i talijanske kulture (koje ne treba rješavati ako ste stranci).

Akademsko iskustvo
Program je jako kvalitetan i težak, nema zezanja ako se želi završiti u roku, konkurencija je velika. Za moj fakultet od ove godine ima 5 slobodnih mjesta za strance od kojih 2 otpadaju na studente iz Kine.

Na godinu u prosjeku ima po 11 predmeta podijeljenih u 3 bimestra. Iza završetka svakog bimestra imate dva roka od kojih je obavezni izaći na jedan od ta dva, a onda ispiti koje niste prošli možete polagati na ljetnim rokovima (može se izaći po dva puta) i jesenskim rokovima.

Lekcije su obavezne za pohađanje, profesori vam na početku odmah daju listu knjiga i sve skripte se mogu naći na internetskim stranicama od tog predmeta. Nastava je u glavnom kroz jutro dok se popodne obično održavaju laboratorijske vježbe.

Osobno iskustvo
Osobno nisam znala što očekivati jer na konzulatu nisu davali nikakve informacije tako da mi je u početku bilo jako teško, ali kasnije sam upoznala dosta naših ljudi koji su mi pomogli oko dokumentacije i jezika tako da je meni stvarno kasnije bilo super! Preporučam svima da se u početku druže sa talijanskim studentima ili drugim strancima (kako kome drago) zbog usavršavanja jezika! Ima dosta škola koje daju tečajeve za strance tako da je preporučljivo da se upišete na neki jer stvarno koristi ili krenite već doma na neki tečaj talijanskog.
Jednom kad ste primljeni na fakultet treba srediti boravišnu dozvolu koja se obnavlja svake godine.

Financijsko iskustvo
Za ovu akademsku godinu 2009./2010. nisam sigurna da li se može dobiti stipendija na prvoj godini, ali za drugu godinu se može dobiti (ako se ispune određeni uvjeti). Ako želite živjeti u stanu cijene zavise od kvarta do kvarta i od smještaj koji želite ali nekih 500-600 eura je dovoljno za smještaj, hranu, račune i sl.

Putovanja u druge države je jako ekonomično, jer se blizu Padove nalazi aerodrom Venezia-Treviso koji ima letove za sve europske destinacije za nekih 10 eura povratna karta! Putovati kroz Italiju je ekonomično i brzo vlakovima. Iz Italije za Hrvatsku imate vlakove, autobus i brodove tako da su dobro povezani.

Smještaj
Zavisno od fakulteta koji želite pohađati, jer se nalaze po cijeloj Padovi, možete izabrati smještaj po cijelome gradu ali naravno cijene zavise o puno čimbenika. Ako dobijete stipendiju možete odabrati da li ćete živjeti u domu ili osobno naći stan. Ako odaberete prvu opciju od stipendije se uzima jedan dio za platiti godišnji najam doma i za menzu. Većina studenata se hrani po menzama kojih ima oko 8, ako ne hrana je relativno ista kao i u Hrvatskoj samo što nema Vegete ni Cedevite :) Običaj svih padovanskih studenata je izlazak srijedom na spritz (aperitiv). Ako ne, ima studentskih diskoteka u koje se ulazi s iskaznicom koja vrijedi godinu dana. Od ostalih sadržaja ima kina, muzeja, kazališnih sadržaja i sl.


 

 

Visit www.ceu.hu