Homepage > Scholarships > First-hand experience > University of Oxford (Irena Grubica)

Stipendisti

University of Oxford (Irena Grubica)

Institucija: Sveučilište u Oxfordu, Odsjek za anglistiku
Stipendija: OSI/FCO Chevening stipendija za Sveučilište Oxford
Piše: Irena Grubica, književnost

Iskustvo prijavnog procesa
Prijava za ovu stipendiju je vrlo jednostavna, ali je period čekanja rezultata prilično dug. Vrlo je važno točno slijediti upute za prijavu, priložiti sve tražene podatke, biti koncizan, jasan i uvjerljiv. Premda se u načelu ne prilaže biografija, vrlo je važno biti precizan i izdvojiti najvažnije podatke o svom akademskom profilu i najvažnije publikacije, koncizno ih umetnuti u tekst prijave i precizno ilustrirati postignuća na području istraživanja za koje se prijavljuje. Iz iskustva mogu reći da uvijek valja držati na umu kulturološke razlike i razlike u obrazovnim sustavima zemalja u kojima se prijavljuje za stipendiju, primjerice komisije u Europi i Americi vrednuju različito neke aspekte biografije, ali i sam način na koji se ona prezentira. Važno je, također, precizno kontekstualizirati temu u okviru nacionalnog značenja i njenog značenja u međunarodnoj akademskoj sredini i vrlo jasno navesti svoj mogući doprinos akademskoj zajednici u zemlji po povratku. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je poželjno također navesti ime profesora u Oxfordu kojeg želiš za mentora, osobito ako je područje tvog istraživanja usko vezano uz njegovo i ako dobro poznaješ njegov rad. Prijavu u prvom krugu ocjenjuje međunarodna komisija u struci tako da se u opisu prijedloga istraživanja može koristiti žargon struke. Nakon prijave koja se šalje krajem studenoga, nekoliko mjeseci čeka se izvješće komisije iz Oxforda i ako kandidat prođe prvi krug selekcije u travnju je pozvan na razgovor pred komisijom u Hrvatskoj i time ulazi u drugi krug, a rezultate saznaje za nekoliko tjedana.

Akademsko iskustvo
Istraživačka stipendija ovakvog tipa svodi se primarno na rad s mentorom i samostalno istraživanje. S mentoricom sam se sastajala u načelu jedanput ili dvaput mjesečno. Prednost oxfordskog načina studiranja su 'one-to-one tutorials', individualni rad s mentorom koji traje i po nekoliko sati i potpuno je prilagođen kandidatu. Premda predavanja nisu bila obvezna, korisno je bilo pohađati neka od njih vezano uz užu struku. Predavanja koja sam pohađala preporučila mi je mentorica.  S obzirom da je riječ o istraživačkoj stipendiji nije moguće dobiti službenu potvrdu o pohađanju predavanja. U Oxfordu je akademska godina organizirana u tri semestra. Michaelmas, Trinity i Hilary. Postoje kontinuirana predavanja tijekom jednog semestra iz pojedinog predmeta koje drži samo jedan profesor ili on organizira tematska predavanja stručnjaka koje poziva s različitih sveučilišta, a ponekad se predavanja na neku temu održavaju samo jednom tijekom cijelog semestra. Na početku svakog semestra objavljuje se popis predmeta koje možeš birati. Važnija od predavanja za ovu stipendiju su izvrsne mogućnosti istraživanja, doista, gotovo da nema građe koja se za moje područje nije mogla pronaći. U Oxfordu se često organiziraju gostujuća predavanja ili prigodna predavanja, a predavači su izvrsni stručnjaci iz cijelog svijeta, pa se može lako desiti da naiđeš na predavanje nekog sadašnjeg ili bivšeg nobelovca. Jedno od mnogih predavanja i književnih susreta koji su na mene, recimo, ostavili velik dojam je bilo poetsko večer sa Seamusom Heaneyjom, irskim nobelovcem. Postoje i predavanja koja organiziraju i vode studenti poslijediplomanti, i u to se, ako želiš, može prema dogovoru uključiti, a znaju biti vrlo zanimljiva. Istraživački boravak zanimljivo je iskoristiti i za sudjelovanje na konferencijama u samom Oxfordu, Cambridgeu, Londonu ili nekom drugom gradu u UK nadomak Oxforda. Treba također izdvojiti i njihov izvrsni Jezični centar i Računalni centar u kojem možeš naučiti sve o najsuvremenijim znanstvenim bazama i pomagalima u istraživanju, programima za automatsko unošenje bibliografije u tekst koje ti mogu stostruko ubrzati rad. U Računalnom centru se uz studente educiraju i gostujući istraživači i osoblje Bodleianske knjižnice, koja je jedna od vodećih knjižnica u svijetu, tako da to garantira da ćeš dobiti najrelevantnije podatke i najsuvremenije programe. Ako se na vrijeme prijaviš tečajevi su besplatni ili uz minimalne troškove. Želiš li naučiti neki drugi jezik na oglasnoj ploči u Centru možeš pronaći brojeve telefona studenata koji podučavaju svoj materinji jezik u zamjenu za neki drugi jezik. 

Osobno iskustvo
Dojmovi su izvrsni. Po mom mišljenju treba se što više uključiti u društveni život, isprobati različite tradicionalne sportove veslanje, planinarenje vikendom po obližnjim proplancima i sl. Studentski sportski centar u Oxfordu je izvrstan, nudi pogodne članarine studentima, ima uzorno opremljenu teretanu i bazen. Na početku prvog semestra ne smije se propustiti studentski 'sajam' na kojem svako studentsko, sportsko, jezično, kulturno itd. društvo prezentira svoj rad i vrbuje nove članove. U Oxfordu ima oko tristotinjak takvih društva, a ako imaš volje i vremena zajedno s nekoliko kolega možeš prijaviti i vlastiti klub. S druge strane, društveni život u koledžu je vrlo aktivan, česte su razmjene večera s ostalim koledžima, zabave, balovi i kokteli, gostujuća predavanja, predavanja o mogućnostima zapošljavanja, i sl. Kada jednom postaneš član svog koledža, to formalno ostaješ zauvijek.

Financijsko iskustvo
Stipendija može pokriti osnovne troškove smještaja i hrane u koledžu ako se doista vrlo pažljivo i ekonomično rasporedi.

Smještaj
Kvaliteta smještaja u Oxfordu varira od koledža do koledža. Smještaj nije osobite kvalitete, ali prednost je najčešće mulitkulturalno ozračje u kojem se dijeli zajedničko domaćinstvo, suživot s kolegama iz različitih kultura, što jamči bogat društveni život. Kuhati možeš sam ili se hraniti u koledžu. Treba ti neko vrijeme dok se navikneš na englesku hranu. Udaljenost od fakulteta također ovisi o koledžu, ali javni prijevoz je dobro organiziran, autobusi su vrlo česti, a po gradu je uobičajeno kretati se biciklom. 

Ostala iskustva
Iskustvo koje se stječe boravkom na stipendiji je neizmjerno, otvara niz mogućnosti za napredak u struci u svim pogledima, ali i dugotrajna i vrijedna prijateljstva.


 

 

Visit www.ceu.hu