Homepage > Competitions > Dvije stipendije za poslijediplomski specijalistički studij Gluma, mediji, kultura

Baza natječaja

Dvije stipendije za poslijediplomski specijalistički studij Gluma, mediji, kultura

Deadline: 15.08.2011.

Scholarship administrator: Sveučilište u Rijeci
Level: postdoctoral
Field of study: Arts
Place of study: Croatia

 

Stipendije za studij ''Gluma, mediji, kultura''

Još mjesec dana traje Natječaj za podnošenje prijava na studij “Gluma, mediji kultura”, a svakako je za istaknuti da su ponuđene dvije stipendije koje pokrivaju troškove školarine studentima prve generacije. Svi studenti koji upišu studij mogu se prijaviti, prilikom upisa, za stipendiju. O stipendiji odlučuje povjerenstvo kojeg imenuje voditelj studija.

Natječaj
Sveučilište u Rijeci je 18. svibnja 2011. godine raspisalo Natječaj za upis prve generacije studenata (njih maksimalno 15) na sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij “Gluma, mediji, kultura”.

Na studij se mogu upisati pristupnici koji su završili četverogodišnji sveučilišni dodiplomski studij ili preddiplomski i diplomski studij u skladu s bolonjskom shemom studiranja, sa znanjem engleskog jezika, a koji polože prijemni ispit.

Prijemni ispit će se održati u kolovozu (26.-28.8.2011), a imat će dva dijela. U prvom krugu pristupnici će pisati esej na odabranu temu, te će izaći na audiciju za koju je potrebno spemiti monolog. Pristupnici koji u prvom krugu osvoje najveći broj bodova pristupaju drugom krugu koji se sastoji od razgovora s povjerenstvom i individualnog rada.

Prijave se zaprimaju do 15. kolovoza, a trebaju sadržavati: ispunjen obrazac za prijavu, diplomu o završenom visokoškolskom obrazovanju u izvorniku ili ovjerenoj preslici, pismo motivacije do 150 riječi, životopis, dokaz o uplati troškova razredbenog postupka, portfolio s fotografijama (najviše 10) i video klipom (do 5 minuta) koji predstavljaju dosadašnji rad (portfolio s fotografijama i videom nije obvezan).

S obzirom da je studij zamišljen kao internacionalni studij, na njega se mogu upisati i strani državljani, te studenti koji su stekli inozemnu diplomu (potrebno je prije upisa provesti postupak priznavanja inozemne visokoškolske kvalifikacije), prijavu i sve potrebne materijale je moguće poslati i na engleskom jeziku.

O studiju
Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij osnovan je 14. 12. 2010. kao dvogodišnji program namijenjen stručnom usavršavanju u polju glume, medija i kulture.

Program studija predviđa četiri semestra u kojima se isprepliću teorija i praksa kroz kolegije kao što su Glas, Gluma, Kako čitati dramski tekst?, Glumac kao glazbenik, Filozofija umjetnosti, Glumac i koreografija..

Nakon prve, zajedničke godine, na početku druge godine studenti se opredjeljuju za modul Gluma, ili za modul Mediji i kultura.
Studentima će biti ponuđen i velik broj izbornih kolegija koji će im omogućiti dodatno usmjeravanje. (neki od izbornih kolegija su: Psihodrama, Teorija i tehnika filmskog jezika, Identitet, gluma i self-help priručnici, Suvremena kinematografija neugode, Emocije i povjerenje, Iskustvo kamere, Legislativno kazalište…)

Studij je osim po svojoj interdisciplinarnosti i specifičnom vezanju teorije i prakse, značajan i zbog stručnjaka koji će u izvođenju studija na sudjelovati. Naime, već u prvom semestru studenti će imati priliku surađivati i učiti od Rade Šerbedžije, Staše Zurovca, Aleksandra Cvjetkovića, ali i gostiju iz inozemstva kao što su Nigel Osebone (University of Edinburg), Robin Carr (University of Southern Mississippi).

Studij planira ugostiti i brojna druga zvučna imena (umjetnike, teoretičare, kritičare) iz Hrvatske i svijeta koji će sudjelovati kao predavači na kolegijima ili kao specijalni gosti u okviru posebnih seminara i radionica.
Do sada su svoj dolazak kao gosti najavili: Amanda Plummer, Vanessa Redgrave, Liam Neeson i Peter Medak.

Realizirana radionica
Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij “Gluma, mediji, kultura” je već organizirao iznimno uspješnu četverodnevnu radionicu po Lessacovoj metodi (hoslistički pristup radu s tijelom i glasom u glumi), u kojoj je sudjelovalo 18 polaznika iz Hrvatske i inozemstva, a koju su vodili Arthur Lessac i Deborah Kinghorne.

Dodatne informacije na:
http://www.acting.uniri.hr/

 

 

 

 

Visit www.ceu.hu