Homepage > Scholarships > First-hand experience > Comenius University in Bratislava (Tomislav Ganžulić)

Stipendisti

Comenius University in Bratislava (Tomislav Ganžulić)

Iskustvo prijavnog procesa

Kao sudionik projekta INTeNET (International Networking) imao sam prilike raditi sa stranim studentima na razmjeni u Zagrebu, te me njihovo iznimno pozitivno iskustvo potaknulo da i sam počnem ozbiljno razmišljati o tome.

U rujnu je objavljen ERASMUS natječaj te sam odlučio prikupiti potrebnu dokumentaciju i prijaviti se. Sam proces prijave je bio prilično jednostavan. U prijavi je bilo potrebno priložiti CV, motivacijsko pismo, prijepis ocjena i stečenih ECTS bodova i potvrdu o poznavanju engleskog jezika.

Nakon objave rezultata uslijedio je prvotni šok, nesigurnost i tisuću pitanja se pojavilo u zraku no bio sam siguran da je to „ono“ što želim učiniti. Nakon toga je bilo potrebno učiniti neke formalnosti, kao poslati prijavne dokumente na Sveučilište u Bratislavi na temelju čega sam dobio Letter of Acceptance, otvoriti policu zdravstvenog osiguranja te je uslijedilo potpisivanje ugovora o studentskoj razmjeni.

Prije odlaska u Bratislavu sam posjetio i Slovačko veleposlanstvo u Zagrebu kako bih se raspitao o vizi ili boravišnoj dozvoli te mi je rečeno kako ću to morati riješiti u Bratislavi. Na kraju sam na to potrošio mnogo novca i vremena, ali sam kasnije saznao kako su se neki studenti uspjeli „provući“ i bez toga. Stoga je moj savjet da se prije odlaska na strano sveučilište svakako dobro raspitate u ambasadi o svim potrebnim dokumentima.

Akademsko iskustvo

Fakultet je smještan u staroj, „socijalističkoj“ zgradi, moglo bi se reći kako je i organizacija prosječna no kao studenta na razmjeni to me nije mnogo smetalo ili još manje čudilo. Važnije je istaknuti kako su profesori vrlo pristupačni i korektni te maksimalno izlaze u susret studentima, iako znanje engleskog jezika i nije svima na zavidnoj razini.

Slušao sam 4 predmeta na Faculty of Management i pohađao slovački jezik na Filozofskom fakultetu te sam sve predmete položio bez većih problema. Princip nastave je sličan kao i na našem fakultetu, a sastoji se od predavanja i vježbi. Za neke predmete je bilo potrebno raditi prezentacije, a po izboru se mogao napisati i seminarski rad što su profesori znali cijeniti i sukladno tome nagraditi vrlo dobrim ili čak odličnim ocjenama.

Osobno iskustvo

Ono što me najviše oduševilo i što smatram najvećom vrijednošću studentske razmjene su ljudi. Studenti sa različitih strana svijeta, različitih jezika, običaja i kultura, a ipak se osjećalo toliko zajedništvo i povezanost na svakom koraku. Neponovljivi izlasci, druženja, putovanja i doživljaji koje vjerojatno nikada neću zaboraviti. S mnogim prijateljima sam i danas ostao u kontaktu, međusobno se posjećujemo i svaki novi susret mi predstavlja veliko veselje. Uvelike sam unaprijedio i svoje znanje engleskog jezika. Bratislava je smještena u „srcu Europe“, odlično je povezana sa mnogim europskim gradovima, pa sam tako proputovao i  velik dio Europe te shvatio da svijet ipak nije toliko velik kako se čini.

Financijsko iskustvo

Uspoređujući sa Hrvatskom, u Slovačkoj je životni standard u najmanju ruku isti ili bih se čak usudio reći niži nego u Hrvatskoj, pa je 400 eura mjesečne stipendije sasvim dovoljno za normalan život. U to ne uračunavam smještaj u studentskom domu koji me koštao oko 400 eura za 5 mjeseci, policu zdravstvenog osiguranja (oko 1.000 kuna) te dokumente potrebne za dobivanje boravišne dozvole na koje sam morao potrošiti još dodatnih 400 eura. Ali još jednom napominjem neki studenti nisu dali zahtjev za dobivanje boravišne dozvole i nisu imali posebnih problema zbog toga, pa ukoliko ste spremni riskirati na taj način možete uštedjeti nešto novca.

Smještaj

Bio sam smješten u studentskom domu "Družba", koji se nalazi uz rijeku Dunav te koji je tramvajskim linijama odlično povezan i samo 10-tak minuta udaljen od centra Bratislave. Unutar doma nalaze se nogometno, košarkaško, odbojkaško, tenisko igralište te prostorija sa stolovima za stolni tenis. Sobe su velike, uglavnom trokrevetne, sa pristupom internetu, a kuhinja i kupaonica se dijele sa susjednom sobom. Iako je namještaj bio stariji, mislim da je ovaj studentski dom zaslužio prolaznu ocjenu.

Ostala iskustva

Za kraj mogu samo reći da sam presretan da sam imao prilike doživjeti takvo međunarodno iskustvo, te savjetujem svima koji se nađu u prilici otići na studentsku razmjenu da je bez razmišljanja iskoriste. 


 

 

Visit www.ceu.hu