Homepage > Scholarships > First-hand experience > Duke University (Maja Islam)

Stipendisti

Duke University (Maja Islam)

Stipendija: Undergraduate Exchange Program
Akademska godina: 2009./2010.
Ime i prezime: Maja Islam

Iskustvo prijavnog procesa

Početni dio cijelog procesa, znači sama prijava, je prošao bez puno stresa. Dokumenti koje smo morali predati kao prijavu na natječaj su bili sam prijavni obrazac u koji smo morali unijeti osobne podatke, podatke o dotadašnjem obrazovanju i podatke o izvannastavnim aktivnostima. Nadalje, priložiti smo morali i dva eseja, dvije akademske preporuke, originalni primjerak prijepisa ocjena te ovjereni prijevod istog.

Potrebne dokumente sam počela pripremati tek par dana nakon objave natječaja. Ispunjavanje obrasca je trajalo par sati, a pisanju eseja sam posvetila jedan vikend. Trajanje pisanja preporuka i prevođenja prijepisa ocjena je ovisilo malo manje o meni, no s obzirom da sam sa sakupljanjem dokumenata počela na vrijeme, nisam imala problema.

Uzimajući u obzir važnost kvalitete prijave, smatram da je za svakog kandidata bitno da si uzme dovoljno vremena i da to vrijeme dobro rasporedi.

Važno je čim prije kontaktirati profesore koji će pisati preporuke i dati im dovoljno vremena za taj dio posla, što je slučaj i s dostavom originalnih primjeraka prijepisa ocjena sudskom tumaču.

Akademsko iskustvo

Sveučilište koje mi je bilo dodijeljeno je Duke University (Durham, North Carolina), koje je u to vrijeme bilo rangirano kao 12. najbolje sveučilište na svijetu. Pri prijavi na stipendijski program nam nije rečeno koja sveučilišta su u programu, tako da sam saznala na kojem sveučilištu ću studirati kada sam saznala i da mi je dodijeljena stipendija.

S akademskom ponudom Duke-a sam bila više nego zadovoljna - iako sam očekivala veliki izbor i visok nivo kvalitete, raznovrsnost ponude kolegije i kvaliteta izvedbe nastave i ispita je premašila sva moja očekivanja.

Na Sveučilištu u Zagrebu studirala sam engleski jezik i književnost te talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, ali jednom kada sam saznala da ću provesti godinu dana na Duke-u, odlučila sam "zamrznuti" godinu na Filozofskom i u Americi slušati kolegije van svojeg dotadašnjeg područja. Kolegiji koje sam slušala na Duke-u su bili stvarno raznovrsni - od ljudskih prava, preko francuskog, pa sve do tai chia i kineske misli. Ponuda knjižnice sveučilišta je fantastična, tako da nikada nisam naišla na problem pronalaska literature pri pisanju seminara i završnih radova.

Osobno iskustvo

Slobodno vrijeme sam provodila u društvu ostalih međunarodnih, ali i američkih studenata. Nisam imala nikakvih problema s integracijom u različite društvene skupine ljudi - svi su bili jako ljubazni, pristupačni i zabavni. Često smo organizirali večere, piknike i zabave. Kada se pružila prilika, putovali smo, tako da sam uspjela proputovati i većinu istočne obale, a posjetila sam i Toronto u Kanadi.

Druženjem s ljudima iz različitih dobnih skupina i iz različitih dijelova svijeta sam naučila puno stvari koje možda nisam mogla pročitati u knjigama ili vidjeti na filmovima, a koje su se kasnije pokazale jako korisnima.

Svaki utorak navečer sam volontirala u Reality Centru, koji se bavi ljudima s poteškoćama u razvoju. U sklopu njihovih aktivnosti sam uspjela otići na nekoliko izleta i upoznati puno ljudi, a nadahnuta njihovim djelovanjem i velikim pozitivnim utjecajem koji imaju na lokalnu zajednicu, po povratku u Hrvatsku sam i sama osnovala udrugu volontera čiji članovi također rade s ljudima s poteškoćama u razvoju.

Financijsko iskustvo

Novac koji smo dobivali je bio podijeljen na džeparac, novac za knjige i čak novac za putovanja preko zimskih praznika te je bio sasvim dovoljan. Dodatna putovanja i kupnju sam pokrila novcem koji sam zaradila radeći na kampusu u uredu za fundraising.

Smještaj

Kampus Duke-a je podijeljen na 3 dijela: West, Central i East. Ja sam bila smještena na Central Campus-u, gdje sam živjela u stanu s jednom djevojkom iz Clevelanda. Stan je bio više nego dovoljno velik - imale smo svaka svoju sobu (otprilike 4 x 4 metara), walk-in ormare, zajedničku kupaonicu, kuhinju, blagovaonicu i boravak. Stan je bio površine od oko 70 m2, a ispred smo imale i terasu. Na predavanja sam išla autobusom, kojim mi je trebalo izmedu 5-10 minuta svaki dan da stignem od svojeg stana do predavaonica.

Ostala iskustva

Iako su nas koordinatori upozoravali na cultural shock pri dolasku u Ameriku, reverse cultural shock po povratku doma, mogu reći da nisam iskusila ni jedno ni drugo u nekim većim razmjerima. Bili smo dobro pripremljeni i znali smo što očekivati. U svakom slučaju, jako mi je drago što sam dobila ovu priliku i mislim da sam je dobro iskoristila, imajući na umu i akademski i osobni razvoj.


 

 

Visit www.ceu.hu