Homepage > Scholarships > First-hand experience > Nicolaus Copernicus University - Lucija Bosnjak

Stipendisti

Nicolaus Copernicus University - Lucija Bosnjak

Ime i prezime stipendistice: Lucija Bošnjak
Naziv stipendije: Erasmus+
Akademska godina: 2015./2016.
Mjesto studiranja: Toruń, Poljska
Institucija / sveučilište: Nicolaus Copernicus University
Odsjek: Department of Sociology
Program studiranja: Sociologija

Iskustvo prijavnog procesa

Prijave za Erasmus program se primaju na razini Sveučilišta tako da sve potrebne informacije se nalaze na web stranicama Sveučilišta, ali najčešće i na stranicama pojedinih fakulteta. Prijave kreću negdje oko veljače te sam nekoliko tjedana uporno klikala na stranici fakulteta da konačno vidim objavu za početak prijave. Kada je napokon došla, prijava nije zahtijevala puno dokumenata: motivacijsko pismo, prijepis ocjena, životopis te dokaz o znanju engleskog ili jezika zemlje u koju odlazite, ukoliko ćete na njemu slušati nastavu. Vremena je bilo dovoljno ali ne bih se žalila da je bilo još nekoliko dana više. Naime, ako nemate dokaz o znanju jezika, morate u kratkom vremenu položiti test. Srećom, na Filozofskom fakultetu to se isti tjedan organizira od strane fakulteta. Iako sam postupak prijave nije zahtjevan i objektivno ima dovoljno vremena, tih tjedan, dva su mi bili pomalo stresni. Mjesec ili više nakon prijave, stižu rezultati i potom treba gledati web stranice stranog sveučilišta za daljnju prijavu. Sveučilište Nikole Kopernika ima vrlo dobar Ured za međunarodnu suradnju te je sve detaljno objašnjeno na web stranicama. Prijava također nije zahtjevna, međutim, treba biti brz, jer mjesta u studentskom domu se zauzimaju na principu „ko prvi njegova djevojka“.

Akademsko iskustvo

Program za sociologiju je povezan s programom za filozofiju tako da je izbor kolegija veći i interesantniji. Kolegiji su uglavnom diskusijski seminari na kojima se raspravlja, što je neprocjenjivo iskustvo kada se u učionici nalaze studenti iz različitih zemalja, svaki sa svojim akademskim pozadinama, iskustvima i znanjima. Također, neki profesori imaju potpuno drugačije metode rada; na primjer, na jednom kolegiju smo izrađivali online „igru“ koja je u obliku debate. Izborni se predmeti mogu uzimati i sa drugih odsjeka i fakulteta. Kolegiji na mojem odsjeku su dosta lagani i nisu zahtjevni te se većinu može položiti završnim radom ili izlaganjem seminara.

Osobni dojmovi

Slobodno mogu reći da je odlazak na razmjenu bila jedna od boljih odluka u mojem životu te također jedno od najboljih iskustava. Na početku je naravno teško, svi su preplašeni i u strahu da u 5 mjeseci neće naći nikoga za druženje. Već prvi dan na orijentacijskom sastanku taj strah nestaje i prijateljstva se sklapaju. Za samo nekoliko mjeseci, stekla sam prava prijateljstva i nezaboravna iskustva koja ću nositi zauvijek sa sobom. Iako je Erasmus primarno usmjeren na aspekt studiranja, mislim da se najviše profitira na osobnoj razini. Također, organizacija studenata koji se brinu za Erasmus studente u Torunu (ESN), je vrlo organizirana i često organizira svakojake događaje. Iako je Torun na prvi pogled mali i nepoznat gradić u Poljskoj, nudi nebrojena iznenađenja te priliku za i više nego ugodan studentski boravak.

Financijsko iskustvo

Stipendija je iznosila 260 eura mjesečno što je objektivno dovoljno, međutim, mi smo na vlastitu inicijativu organizirali brojna putovanja u druge zemlje (prednost položaja Toruna), tako da mi je nakon par mjeseci trebao dodatni džeparac. Iz Toruna, za šest sati se dođe u Berlin, za tri u Gdansk iz kojega se i za svega 5 eura mogu naći avionske karte za Stockholm, za manje od šest sati ste u Krakowu i tako dalje. Ne moguće je ne odoljeti iskušenju.

Smještaj

Svaki student na razmjeni može naravno birati hoće li rađe biti u studentskom domu ili vlastitom stanu. Toplo preporučam studentski dom. U Torunu ih ima mnogo, budući da je to studentski grad, tako da ih je nekoliko u centru a nekoliko na kampusu. Torun je mali grad pa se iz centra do kampusa dođe vrlo brzo. Domovi su solidni, sobe pomalo staromodne ali ima sve potrebne stvari. Najbitnije, ostali studenti na razmjeni se nalaze na katovima ispod i iznad vas i tih nekoliko mjeseci živite zajedno kao prava obitelj provodeći mnogo vremena zajedno. Menze postoje, međutim, mi smo odabirali zajednička kuhanja u kuhinji u domu.


 

 

Visit www.ceu.hu