Homepage > Scholarships > First-hand experience > Sveučilište Queensland (Mateja Dokleja)

Stipendisti

Sveučilište Queensland (Mateja Dokleja)

Naziv stipendije: Endeavour Europe Award & Australia-Europe Excellence Scholarship
Sveučilište: University of Queensland / Faculty of Business, Economics & Law / School of Business / Master of Technology and Innovation Management
Akademska godina: 2011/2012
Ime i prezime: Mateja Dokleja

Iskustvo prijavnog procesa

Moj studij i troškovi života na Sveučilištu Queensland su bili financirani pomoću dvije odvojene stipendije. Stipendija australske vlade Endeavour Award mi je pokrivala troškove života, putovanja i zdravstvenog osiguranja, dok je stipendija samog Sveučilišta Queensland Australia - Europe Excellence Scholarship pokrila školarinu za sva tri semestra trajanja mog programa.

Proces prijave za ove stipendije započinje prijavljivanjem na Sveučilište Queensland. Voljela bih istaknuti da dobivanje potvrde o prihvaćanju na fakultet nije suviše teško, potrebno je samo zadovoljavati uvjete koji se tiču prosjeka ocjena i znanja engleskog jezika. Jednom kad sam dobila tu potvrdu mogla sam ispuniti prijavu za obje stipendije.

Sam proces nije bio suviše težak ni dugotrajan, ponajprije zato jer se sastojao samo od jedne faze u kojoj sam poslala svu traženu dokumentaciju te je na temelju toga donesena odluka, no nikakvi intervjui nisu bili dio procesa. Ipak, dokumentacija koju je bilo potrebno poslati je bila prilično opsežna – sastojala se od mojih diploma, potvrda o znanju engleskog jezika (TOEFL ili IELTS test), eseja, preporuka, potvrda o zaposlenju i dodatnih aktivnostima. Također, činjenica da svi dokumenti moraju biti ovjereni od strane javnog bilježnika može značajno povećati troškove procesa.

Akademsko iskustvo

Vjerujem da je jedna od najvećih odlika mojeg programa njegova usmjerenost, ali i fleksibilnost. Bazični predmeti su mi omogućili dobivanje osnovnih znanja u području tehnološkog menadžmenta. S druge strane, dvije trećine mojih predmeta su bili izborni, te sam ih bila slobodna odabrati prema svojim preferencijama. Kako je moja akademska podloga bazirana na inženjerskim predmetima s FER-a, odlučila sam se za predmete nužne za razumijevanje poduzetništva, poput financija ili računovodstva, te praktične predmete bazirane na projektima.

Osim akademskih znanja, studenti se na različite načine potiču i pomaže im se da tijekom studiranja skupe radno iskustvo. Određeni broj kolegija imao je snažnu praktičnu dimenziju, npr. kolegij socijalno poduzetništvo je podrazumijevao projekt iz te discipline. Nadalje, u svakom semestru sam imala prilike usavršiti svoja znanja u obliku stručne prakse. Odabrala sam rad u Uredu za komercijalizaciju na Sveučilištu (Uniquest), te u start-up inkubatoru Angry Kangaroo jer su mi te prakse najbolje odgovarale u smislu nadogradnje stečenih teoretskih znanja.

Također me impresionirala činjenica da profesori osim akademskog znanja bez iznimke imaju i bogato iskustvo rada u industriji, koje uvelike koriste kako bi njihovo podučavanje bilo suvremeno, a njihovi praktični primjeri bili su itekako korisni kod razumijevanja koncepata i teorija.

Osobno iskustvo

Ono što me posebno oduševilo je živopisni sveučilišni kampus koji je proglašen najljepšim u Australiji – vjerujem da su nekoliko jezera i umjetničkih galerija koje se nalaze na samom kampusu pomogli u osvajanju te titule. Kampus je pravi mali studentski grad koji sadrži sve što je potrebno za studentsku svakodnevicu – dobro opremljene knjižnice, odličnu kavu i mnogo travnatih površina koje studenti koriste kao mjesto za učenje ili opuštene razgovore s prijateljima. Zahvaljujući odličnoj klimi i temperaturi koja se ni usred zime ne spušta ispod 10 stupnjeva te zelene površine su dobro posjećene kroz cijelu godinu.

Ono što me posebno oduševilo događanja na kampusu koja nikad ne prestaju. Zanimljiva predavanja, festivali poput „Proslave multikulturalnosti“ ili „Oktoberfesta“ ili predstavljanja poslodavaca samo su mali dio svakodnevne ponude.

Financijsko iskustvo

Kako su troškovi života u Australiji trenutno vrlo visoki zbog visokog tečaja njihovog dolara, ja sam bila i više nego zadovoljna činjenicom da mi je stipendija plaćana upravo u njihovoj valuti. Ta stipendija je bila i više nego velikodušna – iako sam je dobivala samo 2 semestra nisam imala nikakvih problema s pokrivanjem svojih troškova za sva 3 semestra trajanja studija. Također, stipendija australske vlade nije tražila nikakvo opravdavanje troškova – svaki mjesec mi je bila uredno isplaćena na bankovni račun, bez zahtjeva za bilo kakvim povratnim informacijama u vezi trošenja iste. Uz pokrivanje osnovnih troškova života imala sam dovoljno novca i za putovanja na kojima sam obišla Sydney, Melbourne, ronila na Velikom Koraljnom Grebenu te čak imala prilike posjetiti pravi tropski raj, malu otočnu državicu Vanuatu udaljenu 2 sata leta od Brisbanea.

Voljela bih istaknuti i da mi je uz stipendiju dodijeljena osoba koja mi je bila dostupna kao pomoć u svim aspektima života i studiranja  moj „Case Manager“ . S njom sam bila u kontaktu najmanje jednom mjesečno i njezina pomoć mi je bila posebno važna u početku, činjenicu da sam imala nekog tko će mi pomoći ukoliko iskrsnu bilo kakvi probemi smatrala sam dragocjenom privilegijom.

Smještaj

Smještaj je jedan od aspekata studiranja u Australiji koji mi se najviše svidio jer većina studenata ima taj luksuz da živi u prostranim kućama koje su vrlo blizu fakulteta. Te kuće su uglavnom popunjene isključivo studentima koji u pravilu imaju svoju sobu. Moja kuća se sastojala od 6 spavaćih soba te, iako su se cimeri mijenjali, uvijek je bila puna zanimljivih ljudi iz najrazličitijih dijelova svijeta. Tako sam jedan semestar imala 5 cimera s 5 različitih kontinenata – cimera iz SAD-a te 4 cimerice iz Francuske, Brazila, Australije i Južne Koreje. Ta multikulturalnost je dodatno poticana od strane vlasnika kuće koji su nekoliko puta godišnje organizirali roštilj gdje su oni pripremili meso, a svaki od nas bi donio prilog ili desert tipičan za svoju zemlju. Moje osobno mišljenje je da je stanovanje na samo 20-tak minuta vožnje od centra grada, u velikoj prostranoj kući s velikom terasom i dvorištem luksuz koji je studentima u Hrvatskoj rijetko dostupan.

Iako je stanarina skupa za hrvatske standarde (ja sam plaćala oko 570 EUR-a na mjesec, s režijama i internetom) moja stipendija je bila velikodušna te nisam imala nikakvih problema s plaćanjem iste. 

Ostala iskustva

U Australiji je iskustvo rada u različitim studentskim  i neprofitnim organizacijama izuzetno cijenjeno. Na kampusu postoje stotine različitih studentskih klubova, od onih poput „Kluba obožavatelja vina i sira“ do onih malo ozbiljnije prirode koji aktivno surađuju s industrijom. 

Od mojih aktivnosti voljela bi istaknuti koordiniranje projekta „MasterChef Meets the Street“ u kojem smo organizirali radionice za srednjoškolce na temu kuhanja etničke hrane, da bi zatim pripremljena jela donirali beskućnicima. Također, pripala mi je čast biti izabrana za Internacionalnog Studentskog Ambasadora Brisbanea za 2012., poziciju koja nosi veliku odgovornost promoviranja Brisbanea kao grada koji nudi životni stil po mjeri studenta.

Naposljetku, voljela bih istaknuti još jednu značajnu karakteristiku Sveučilišta Queensland. Ono naime studentima pruža potpunu potporu koja uključuje i one aspekte koji nemaju nikakve veze s akademijom. Za nove internacionalne studente organiziraju se tematske radionice s temama poput: pronalaženje i iznajmljivanje stana, osobna sigurnosti ili pravilno referenciranje. Čini se da za svaki problem postoji osoba specijalizirana da vam pomogne s njime, pa tako na kampusu odvjetnik u slučaju da ste se našli u problemu koji on može riješiti (i to potpuno besplatno!), a ondje su čak i savjetnici koji su tu za vas ukoliko vam treba netko s kim biste popričali i popili kavu. Nadalje, posebno su me inspirirale aktivnosti sveučilišnog tima karijernih savjetnika koji će sjesti s vama, pregledati vaš CV te vas upozoriti na stvari koje biste trebali popraviti, a ponekad ga proslijediti i svojim kontaktima u industriji i tako za vas odraditi inicijalni korak potrage za poslom.


 

 

Visit www.ceu.hu