Homepage > Scholarships > First-hand experience > University of Oxford (Kristina Štrkalj Despot)

Stipendisti

University of Oxford (Kristina Štrkalj Despot)

Institucija: University of Oxford, St John's College
Stipendija: Oxford Colleges Hospitality Scheme
Piše: Kristina Štrkalj Despot, dr. sc.

Iskustvo prijavnog procesa
Postupak prijave za stipendiju Oxford Colleges Hospitality Scheme nije bio zahtjevan kad je u pitanju prikupljanje dokumentacije. Bilo je potrebno samo ispuniti prijavni obrazac koji je dostupan na mrežnoj stranici Instituta za razvoj i obrazovanje, te priložiti dvije preporuke. Ja sam priložila preporuku ravnateljice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, u kojem sam zaposlena, i voditelja projekta na kojem radim. Ako zadovoljavate uvjete navedene u natječaju, jedino što je potrebno jest čekati obavijesti u vezi s prijavom. Ja sam redovito obavijesti dobivala od ljubaznoga gosp. Thomasa Farnella, koji je ujedno uvijek bio spreman odgovoriti na sva moja dodatna pitanja i pomoći mi u vezi s pojedinim nejasnoćama. 

Sam postupak izbora trajao je gotovo godinu dana. Prije konačnoga izbora, koji se provodi u Oxfordu, nakon obavijesti da sam ušla u najuži selekcijski izbor kandidata za stipendiju, bila sam pozvana na neformalan i vrlo ugodan razgovor s gosp. Adrianom Chadwickom, ravnateljem British Councila u Hrvatskoj, s kojim sam razgovarala o području svojega rada, o tome što planiram raditi u Oxfordu, o svojem doktoratu itd. Taj je razgovor ujedno i jedina procjena znanja engleskoga jezika koja je u postupku prijave potrebna.

Nedugo nakon toga razgovora, dobila sam, na svoju veliku radost, Letter of Invitation od Sira Michaelea Scholara, predsjednika St John's Collegea, u kojem me obavještava da će upravo taj College biti moj domaćin za jednomjesečni radni posjet u ožujku 2009. godine i da ću biti privremeni član njihova Senior Common Rooma.

Akademsko iskustvo
Moj radni posjet Oxfordu nije uključivao nikakvo sudjelovanje u nastavi, nego unaprijed isplanirano istraživanje nekoliko hrvatskih glagoljičnih i latiničnih kodeksa iz 15. st. Svoju University card preuzela sam odmah po dolasku u Oxford jer sam unaprijed popunila obrazac poslan poštom, a njezina A kategorizacija učinila mi je dostupnima sve arhive i čitaonice u Oxfordu, ali i besplatan ulazak u sve oxfordske koledže.

Izvori kojima sam se koristila bili su pohranjeni u Special Collection Reading Room, u New Bodleian Library, gdje sam ujedno i provodila najviše vremena. U tu se čitaonicu smije uzeti jedino olovka i laptop, dakako, snimanje i fotografiranje najstrože je zabranjeno, a njihove usluge presnimavanja uglavnom vrlo skupe, tako da je istraživanje na licu mjesta svakako najbolji izbor, i zbog prednosti koje pruža istraživanje na izvorniku, ali i zbog količine dostupnih kataloga i sekundarne literature. Katalozi rukopisa izvrsni su, pregledni i detaljni, a u prekrasnoj čitaonici Duke Humfrey's Reading Room dostupni su i stariji katalozi, koji znaju kriti vrlo vrijedne informacije.

I ostale čitaonice Bodleian knjižnice odreda su prekrasne i dojmljive, s nezaboravnim pogledom na uspavano mnoštvo oxfordskih tornjeva i pravi je užitak u njima raditi. Postupak narudžbe knjiga jednostavan je, knjige se mogu unaprijed naručiti Internetom, a bogatstvo knjižnoga fonda te knjižnice znanstvena je legenda. Moje je istraživanje bilo primarno usmjereno latiničkoj, čitkom goticom ispisanoj Picićevoj pjesmarici iz 1471. godine (poznatoj i kao Rapska pjesmarica zbog njezine rapske provenijencije), u kojoj su uz talijanske i latinske pjesme zapisane rukom Matije Picića, rapskoga kanonika, a poslije i primancira stolne crkve, i četiri pjesme na starohrvatskome jeziku, i to na staročakavskome književnome jeziku. Zapisane pjesme (božićna Va se vrime godišća, dvije eshatološke pjesme Plači sarcem i s očima i Sudac strašan oće priti te jedna inačica Marijina plača) bile su nesumnjivo u ono doba vrlo popularne, jer su zapisane u mnogim srednjovjekovnim pjesmaricama i zbornicima duhovnoga štiva. Rezultate istraživanja njihova jezika, književnopovijesnoga konteksta, forme, sadržaja, ostalih poznatih inačica, književne vrijednosti i književnopovijesne važnosti iznijela sam na skupu Colloquium Marulianum u travnju 2009. u Splitu, netom po povratku iz Oxforda, a transkripcije i kraći uvodi pjesama bit će objavljeni u knjizi  Srednjovjekovno hrvatsko pjesništvo i drama (autori: dr. sc. Amir Kapetanović, dr. sc. Dragica Malić i dr. sc. Kristina Štrkalj Despot). 

Osobno iskustvo
Svi članovi koledža, a osobito predsjednikova tajnica Ruth Toureau, bili su iznimno ljubazni i susretljivi i spremni pomoći u vezi sa svime. Vrlo mi je koristan bio njezin prijedlog da mi kupljene knjige i kopije naknadno pošalje poštom, što sam objeručke prihvatila zbog restriktivnosti težine avionske prtljage. 

Financijsko iskustvo
Stipendijom su pokriveni svi troškovi smještaja i hrane, dobije se i jednokratna stipendija u iznosu od 215 funti (za kupnju knjiga i fotokopiranje), a sve putne troškove snosi Institut za razvoj i obrazovanje. S obzirom na to da je za dobivanje ove stipendije nužno da je kandidat zaposlen u znanstvenoj ustanovi, podrazumijeva se da ima još i svoju redovitu plaću, tako da nema zapreka da boravak u Oxfordu bude i vrlo udoban.

Smještaj
U St John's Collegeu, koji je jako blizu knjižnice Bodleian, bila sam smještena u dvoetažnom apartmanu za asistente (Junior Fellows), koji se sastoji od dnevne sobe (s televizijom, kompjutorom, Internetom), kupaonice, kuhinjice i spavaćega dijela na gornjoj etaži. Ručci, a osobito večere, vrlo su formalni i znaju potrajati dugo, tako da, nažalost, nisam uvijek mogla izdvojiti vremena za taj oblik socijalnosti, ali svakako treba iskoristiti priliku i na njima sudjelovati kad god je to moguće, jer je druženje uvijek ugodno, hrana vrhunski pripremljena i servirana, i jako ukusna, objeduje se u togama za "Visokim stolom" (High table) u dvorani za blagovanje uz srebrne svijećnjake i portrete nobelovaca sa St John's Collegea... – velika je privilegija biti, makar i privremeno, dijelom toga društva i okusiti čar neke sasvim drukčije tradicije akademskoga života. 

Ostala iskustva
Boraviti u Oxfordu i biti članom Senior Common Rooma i imati priliku doživjeti taj grad "iznutra", a ne samo turistički, nezaboravno je i vrijedno iskustvo. Oxford, sa svojim koledžima, prekrasnom arhitekturom, tvrdoglavo očuvanom tradicijom, šetnjicom uz rijeku, muzejima i knjižnicama, pubovima i restoranima, i još k tomu uvijek živahan zbog mnoštva studenata i turista..., jedan je od najšarmantnijih i najugodnijih gradova u kojima sam bila.


 

 

Visit www.ceu.hu