Homepage > Scholarships > First-hand experience > University of Texas (Edin Mahmuljin)

Stipendisti

University of Texas (Edin Mahmuljin)

Institucija: University of Texas at El Paso, Communication Department
Stipendija: Profesional Development Year, 2006/2007
Piše: Edin Mahmuljin, novinarstvo

Iskustvo prijavnog procesa
Kada sam čuo za ovu stipendiju, studirao sam na Fakultetu političkih znanosti. Učinila mi se kao odlična prilika pa sam se odlučio prijaviti. Prije samog čina prijave sam se raspitao o programu kod studenata koji su već dobili ovu stipendiju. Njihova iskustva su bila iznimno pozitivna, pa nije bilo razloga da ne bude isto i u mom slučaju.

Nakon toga sam se javio kontakt osobi u U.S.A. ambasadi i ona mi je poslala papire koje sam ispunio i vratio joj nazad. Nakon par mjeseci, javili su nam da im pošaljemo motivacijsko pismo. Sljedeći korak je bio intervju na koji sam također išao u ambasadu.

I na kraju, otprilike mjesec dana kasnije, nazvali su me i rekli da idem u Texas.

Prikupljane dokumentacije nije bilo zahtjevno, čak smo vizu dobili u roku od jednog dana. Jedino je sam proces dobivanja stipendije trajao više od 6 mjeseci.

Akademsko iskustvo
Program Communication Departmenta na University of Texas je odličan. Traje devet mjeseci, te pruža mogućnosti mladim televizijskim novinarima da steknu vrijedno iskustvo rada u struci i nauče tehnike rade koje kod nas u Hrvatskoj još nisu toliko razvijene. To se najbolje može za vrijeme prakse koja se odrađuje po nekoliko mjeseci na različitim lokalnim TV postajama, radom u informativnoj rubrici vijesti na samom fakultetu, te kroz kolegije po osobnom izboru.

Osobno iskustvo
Sve pohvale ovom programu jer ne samo da pruža mogućnost usavršavanja na području televizijskog i drugog novinarstva, nego ima i dodatne pogodnosti. Kao najzanimljivije i najbolje bih izdvojio mogućnost putovanja i upoznavanje Sjedinjenih Američkih Država. Jedini minus je što ovaj program nije studijski i po završetku se ne dobije diploma koja bi se kod nas priznala, kao recimo nakon dodiplomskog ili postdiplomskog studija.

Financijsko iskustvo
Stipendijom su pokriveni svi troškovi. Put u SAD, cjelokupni životni troškovi (stan, hrana i shopping). Ponekad i neke ekstra stvari kao put i sudjelovanje na svjetski poznatoj novinarskoj konferenciji u Las Vegasu.

Smještaj
Ideja programa je da stipendist bude potpuno samostalan, novci su osigurani, kao i kontakti osoba kojima se može obratiti za pomoć. Dalje sam živiš svoj život. Smještaj sam si sam morao naći, iako najčešće u tome pomaže i osoblje fakulteta. Za hranu se moram sam brinuti i to mi je najveći problem. Ne da mi se kuhati, a stalno jesti vani dosadi.

Ostala iskustva
Mislim da su moja iskustva tijekom ovoga programa bila neprocjenjiva. Zato bih kolegama iz struke, studentima novinarstva ili mladim TV novinarima svakako preporučio da se prijave za ovu stipendiju.


 

 

Visit www.ceu.hu