Homepage > Scholarships > First-hand experience > University of Washington (Viktor Koska)

Stipendisti

University of Washington (Viktor Koska)

Institucija: University of Washington, College of Art and Science, SAD
Stipendija: Undergraduate Exchange Program, 2002/2003
Piše: Viktor Koska, dodiplomski studij političkih znanosti

Iskustvo prijavnog procesa
Za natječaj sam saznao u 9. mjesecu na početku akademske godine, putem oglasa u SIC-u. Deadline je bio krajem 12. mjeseca. Za prijavu je bilo potrebno priložiti 2 eseja motivacije (jedan vezan uz osobna očekivanja od mogućeg studijskog boravka, dok se drugi odnosio isključivo na osobno iskustvo koje je najviše utjecalo na moje životno i profesionalno opredjeljenje). Nadalje, Bilo je potrebno priložiti dvije akademske preporuke, te prijepis ocjena, te ispuniti obrazac u kojem su se trebale detaljno prikazati dotadašnje akademske i izvanakademske aktivnosti. Samo prikupljanje materijala je trajalo oko mjesec dana. Obavijest o ulasku u uži krug kandidata te da ću pristupiti eliminacijskom intervjuu sam zaprimio u drugom mjesecu, a sam intervju je održan, oko trećeg mjeseca. Intervju se sastojao od tri djela. Prvi je uključivao razgovor sa predstavnicima Organizatora stipendije (bilo ih je troje u komisiji-predstavnica jednog od sveučilišta uključenih u program, psihologinja sa jednog američkog koledža, te bivša stipendistica UEP programa iz Hrvatske). Konačnu odluku o dobivanju stipendije dobio sam u petom mjesecu, a akademska godina je počinjala sredinom devetog mjeseca. Prema tome, imao sam oko četiri mjeseca na raspolaganju da reguliram sve akademske obaveze vezane uz studij politologije u Zagrebu, što je bilo sasvim dovoljno, te sam bez većih stresova dovršio sve obveze te se mirno uputio na studijsku godinu u SAD-u.

Akademsko iskustvo
University of Washignton u Seattle je uistinu izvrsno sveučilište. Riječ je o velikom sveučilištu koje ima oko 30.000 studenata te zaposlenika na kampusu. Akademska zajednica uključuje doista neke od najboljih profesora iz različitih znanstvenih disciplina. Poglavito se to odnosi na njihovu katedru za business i medicinu, te je također poznata njihova Jackson International School. Katedra za društvene znanosti (posebice politologiju i sociologiju) je također dosta jaka. Na početku godine studenti imaju veliki izbor kolegija, tako da doista mogu zadovoljiti sve svoje intelektualne potrebe, neovisno o disciplini koju studiraju. Nastava uključuje kombinaciju klasičnih predavanja (ex cathedra) i seminarske rasprave, unutar koje se obično u malim skupinama raspravlja o literaturi vezanoj uz predavanja predviđena za taj tjedan. Riječ je gotovo uvijek o recentnoj literaturi iz određenog područja, a dostupnost literaturi uistinu nije problem, jer studentima stoji na raspolaganju nekoliko velikih sveučilišnih biblioteka, kao i dobro opremljena sveučilišna knjižara. Informatička radionica, koja uključuje nekoliko stotina računala je otvorena 24 sata na dan, tako da i studenti koji ne posjeduju osobno računalo imaju pristup u računalu i Internetu non-stop.

Osobno iskustvo
Osobni dojmovi su uglavnom bili izvrsni. Dinamična atmosfera na kampusu omogućava vam široki spektar aktivnosti koje možete izabrati (od sastanaka mladih marksista, do druženja međunarodnih studenata, pa do različitih sportskih i kulturnih aktivnosti), a uključivanjem u njih lako dolazite u poznanstva sa ljudima sličnih interesa vašima. Tako se lakoćom stvaraju nove mreže kontakata, ali i cijeloživotna prijateljstva. Ono što mi se čini vrlo važnim je da već nakon nekoliko tjedana boravka na američkom sveučilištu shvatite što je to liberalni način života. Cijeli akademski sustav je prilagođen pojedincu: sami birate sve kolegije, imate osobne web stranice preko kojih rješavate svoje financijske, akademske i druge formalne obaveze, sami vodite računa o svojim deadlineovima za ispite i radove i sl. To mi se činilo dosta različito u odnosu na studiranje u Hrvatskoj. Kampanjski pristup obavezama jednostavno tamo nije moguć (bar ne u mjeri koliko je moguć u Hrvatskoj) obzirom da ste cijelo vrijeme osobno uključeni u sve aspekte nastave, te da ćete obzirom na ukupnu aktivnost u svim segmentima nastave dobiti konačnu ocjenu. Više je naglašena i kompetitivnost među studentima, obzirom da mnogi profesori ocjenjuju po Gaussovoj krivulji. U odnosu na Hrvatsku, tako sa jedne strane imate povećani aspekt na individualnom radu, koji dovodi do toga da imate veće mogućnosti za ozbiljenje individualnih potencijala, dok sa druge strane, manja je razina solidarnosti među studentima, što katkad dovodi do osjećaja otuđenosti u odnosu na druge studente sa kojima pohađate kolegije. Naravno, ove stvari se mogu shvatiti i kao plusevi, i kao minusi, što uglavnom ovisi o vašim osobnim stavovima i vrijednostima. Ipak, najveći minus je strašno ne kvalitetna prehrana, koja mi je dugo bila velika frustracija. Ali čovjek se vremenom na sve navikne, pa tako i na lošu kavi i hranu :0). 

Financijsko iskustvo
Financijski, stipendija je bila izvrsna, te je pokrivala doslovce sve: od avionske karte, smještaja u domu, školarine i prehrane, do knjiga i mjesečnog džeparca, koji je bio dostatan i za manju štednju, putem koje sam mogao pokriti troškovi kraćeg putovanja po SAD-u tijekom praznika. Uglavnom, tijekom te godine nije bilo nikakvih problema.

Smještaj
Smještaj je bio u okviru kampusa, te mi je do predavaonica trebalo manje od pet minuta hoda. Bio sam smješten u dvokrevetnu sobu, sa izvrsnim cimerom, a dijelili smo cluster sa još šest studenata. Sam dom je bio vrlo velika stambena zgrada od osam katova, i uključivala je teretanu, igraonicu te veliki restoran i dvoranu za televizor. Naravno, svaka soba je imala priključak na Internet i telefon. Estetski same sobe i nisu bile vrlo luksuzne, ali dodatni sadržaji su popravljali ukupan dojam.

Ostala iskustva
Pa mislim da su prethodnim odgovorima pokrivene uglavnom najznačajnije informacije za osobu koja se priprema za studijski boravak u inozemstvu. Ostala iskustva su jednostavno neprocjenjiva i neopisiva, tako da bi bilo nemoguće sve ih istaknuti u jednom paragrafu ovakvoga upitnika.


 

 

Visit www.ceu.hu